Karakteristika

04. juli 2011

Forside
Generelt
Introvert
Helbred
Børn
Arbejde
Venner
Kærligheden
Test
Interaktivt
Boganmeldelser
Søgeside

 

Tegn på et særligt sensitivt barn kan ses her

Tænker du at dit barn er et nervøst gemyt, eller sky, er der en sandsynlighed for at det handler om HSP (HSC for highly sensitive child).

Hvad er så mere specifikt kendetegn på et HSP/HSC??

Hvis barnet er kræsen, kan det være at visse smag er for overvældende, for stærke for barnet. Er det et stille barn, kan det være fordi barnet ar brug for fred til at "komme sig", til at bearbejde det som barnet ser og hører. Har du et gammelklogt barn kan det også være tegn på HSC. Det er et tænksomt barn, et barn som ikke ser så glad og sorgløst ud som andre børn, et sårbart barn, en enspænder, en der trækker sig fra gruppearbejde i skolen, hun har det bedst hjemme, har svært ved at bestemme sig, har tidligt en stor social retfærdighedssans, kan sætte sig i andres sted. Rigtig gættet, det kan være tegn på HSC.

Det er nu at man som forældre måske har hørt at barnet har problemer, at noget er galt, selvom samme barn er omsorgsfuld, venlig og sensitiv.

Du følger måske de velmenende men uvidende råd om at presse dit barn, om at barnet skal udfordres, ikke lytte til barnets nej og jeg vil ikke (måske nærmere jeg tør ikke, jeg magter ikke). Barnet skal ikke føle at det er forkert fordi de skal presses ind i samfundets normale normer, ja ja igen de der 80 % såkaldte normale. Barnet skal ikke være mere social, skal ikke spise mad som er for overvældende osv. Det handler ikke om dårlig opdragelse, eller om eftergivenhed. Det er ikke fordi du er en dårlig forældre slet ikke.

Det er klart hvis du føler du står alene med det og at du gør forkert, fordi du står også alene med det, ingen er uddannet til at se børn der er særligt sensitive, og alt er målt og vejet efter en helt anden norm end den HSC'erne falder ind under.

Det er værd at huske på at 70% HSC er introvert (hviler i sig selv, kan beskæftige sig selv) og 30 % er rent faktisk ekstrovert (mere udadvendt og social).

Ofte er forældre irriteret på HSC fordi de ikke tør noget, ikke gider noget, ikke er spændende og udfarende på samme måde som almindelige børn, reagere mere "teatralsk" på ting osv.. Det er altså ofte de negative sider som dominere for forældre og børnene, og i forældrenes samvær og opdragelse af barnet. Det hjælper som sagt ikke at presse på og blive irriteret og sur over det.

Det er nødvendigt at give barnet den fornødne, støtte, rum, ro og plads til at være som han/hun nu er af natur. På den måde vokser  barnet op til at blive et glad, harmonisk ung, der kan stå ved den han/hun er, og vide hvad det gode liv for han/hun er.

Når børn bliver for overstimuleret, vil de ofte klage over noget, lugte, lyde, det er for varmt. De kan trække sig, vil kun hjem, spise mors mad osv., tegn på at det ville være en god ide at få barnet væk fra situationen og give det fred og ro til at "komme" sig.

Respekter når dit HSC siger han ikke vil med på lejrskole, fester, fodbold eller andre ting. Det er måske ikke så respekteret i dagens samfund, og virker asocialt, men dit barn fornemmer selv hvornår det er for meget, for krævende. Der er selvfølgelig stor forskel alt efter alder hvad barnet sanser, reflektere over og kan gennemskue. Det kommer jeg ind på senere.

Hvis det ikke bliver respekteret, sker der blandt andet det, at barnet mister troen på at det bliver hørt og forstået, og at det hun står for er ok. Det kan føre til angst, få ondt i maven/hovedet, bliver depressive, stresset og/eller hyperaktiv.

Da HSC er sværere at få øje på, er de også sværere at støtte og hjælpe. Det kræver man som voksen har fokus på det og kan tage initiativer, have fred og ro og ikke presse barnet, ikke overtræde barnets grænser.

Nyfødte HSC'ere græder mere, har måske kolik, bliver let stresset, reagerer på voksnes humør, græder måske næsten ikke, de kikker meget på de ting der sker om dem, reagerer på lyde og tonefald, på kulde og varme og det at blive badet.

Lige en lille ting, husk på ikke at gå i den anden grøft, fra at HSC er børn der er svage, asociale osv., til ligefrem at dyrke det og fremhæve det for meget. Barnet skal fornemme at det er normalt, lige så normal som et par andre i klassen mere eller mindre. Det skal ikke gøres til at HSC er noget specielt fantastisk og mere end det de 80 % er, men at begge hold er ligeværdige. 

 

Næste

 

Forside Generelt Introvert Helbred Børn Arbejde Venner Kærligheden Test Interaktivt Boganmeldelser Søgeside

Dette Websted blev sidst opdateret 04. juli 2011